Thursday, January 06, 2011

YOU WILL NEVER SEE OBAMA THE SAME WAY AGAIN

En utförligare och mer officiell beskrivning av vad som hänt under dagen kommer inom en förhoppningsvis inte allt för avlägsen framtid kunna läsas på fores.se.

Till dess kommer här några högst inofficiella funderingar från en bra dag. Alla vet ju att en bra dag börjar med en bra frukost. Det annars trevliga hotellet har en frukost som endast är marginellt bättre än den frukost på boendet jag senast hade i Washington. Men här kunde man åtminstone få en torr bagel istället för en torr fralla. Det fanns inte bara färgglada cheerios, utan även några sorts Bran Flakes. Men allt skulle ätas i frigolittallrikar. Jag skulle lyssnat på vis chef Martin Ådahl som föreslog frukost på stan. Det blir det imorgon. Kanske på Cafe West Wing, som jag gick förbi när jag letade tandborste i morse. Jag vaknade ju första gången redan klockan 03, men sedan sov jag några gånger ytterligare innan klockan blev sju.

Efter att ha spenderat dagen hos imponerande tankesmedjor (RFF med 60 år på nacken, 100 anställda och ett eget hus, Brookings som ju är något av tankesmedjornas moder, WRI som på uppdrag av UNEP sammanställer förslag hur revitalisera FN-förhandlingarna. Det roliga var att vi kände att vi hade en del att komma med, faktiskt.) promenerade vi Georgetown och hamnade på den kvällsöppna Barnes and Nobles. Roligt, men också något chockerande. För ungefär fyra år sedan var jag första gången i New York. Jag gick runt i bokaffärer och överallt kunde man se böcker om vilken urusel president George W Bush var, hur fel kriget i Irak var, samt en och annan bok om det moraliska förfallet.

Ikväll förundrades vi över den hur hyllorna med current affairs svämmade över av Obama- och etablissemangsfientlig litteratur. Det handlar om hur den liberala klassen är död, hur liberalerna förstör ditt liv i sju steg, hur Obama säljer ut den amerikanska politiken till miljöextremister och FN, samt hur man enligt Glen Beck argumenterar med/mot idioter. Den mest skrämmande boken är ändå denna http://www.amazon.com/Roots-Obamas-Rage-Dinesh-DSouza/dp/1596986255

För den som inte orkar klicka på länken förtäljer baksidan till "The Roots of Obamas rage" att alla som läst presidentens egna böcker att han drivs av att uppfylla sin fars drömmar. Vilket i stora drag innebär att USA drivs av en polygamisk, anitkolonial väst- och frihetshatare som inget hellre vill än att avsluta den amerikanska storhetseran. Det är inte utan att man undrar huruvida ett sådant fall snarare beror på något annat. Oavsett, rubriken för inlägget är taget från bokens omslag.

Det är fascinerande att det finns ett sådant förakt för etablissemanget. Det finns här och det finns hemma. Kanske är det än större här. Det är inte utan att man funderar över vad eliten gjort för fel. Och hur man ska komma till rätta med det. Det kan inte vara meningen att "I did not go to Yale" ska kunna vara en slogan för en person som vill sitta i kongressen.

Imorgon är det nya tag, med nya möten. Mötet med Senator Boxers staff står ut som mest intressant, tätt följt av Centre for American Progress.

Sedan blir det tågresa till New York och ett kärt återseende med 322 East 11th Street.

Det här är Skopjedanne, för att folk inte ska hata Obama för att de tror att han är muslim och USA-hatare, i Washington.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home