Thursday, June 19, 2008

Skopje-Danne analyserar svenska landslaget

Så var då EM över och innan jag hunnit läsa vad alla säger och skriver om det tänkte jag ge min syn på det hela – mest för att få leka Simon Bank (som troligen kommer ha den mest vettiga analysen imorgon bitti).

Sverige, som under Lagerbäck haft en fantastisk förmåga att kryssa i de matcher det behövts, blev idag fullständigt utspelade av Ryssland. Ryssland påminde en del om Sydkorea, eller PSV Eindhoven för den delen, under Hiddinks ledning. Det gick så fort, spelet flöt fram och alla de brister som jag lite förkortat förde fram som en facebook-status avslöjades obarmhärtigt (EM sämsta backlinje och ett innermittfält som endast är marginellt bättre). Petter Hansson är en bra mittback, men på intet sätt i närheten av övriga mittbackar under 2000-talet (Andersson, Mjällby, Jakobsson). Fredrik Stoor är möjligen bra med boll, men har också varit felplacerad vid åtminstone tre av de fyra mål Sverige släppt in under EM. Olof Mellberg har varit bra, men kan fortfarande inte, 31 år gammal spela upp bollen ordentligt.

Jag kan på intet sätt kritisera Lagerbäcks val att spela Daniel Andersson ihop med Anders Svensson på Sveriges innermittfält. I en perfekt värld hade Kim Källström varit ordinarie, men i den värld där en svensk regering låter prestige stå före klokhet och där oviljan att framstå som svag gör att man istället framstår som korkad, där är Kim Källström aldrig i närheten av så bra som han ”borde” vara. Problemet är att när Andersson/Svensson som idag är rädda, osynliga och sega blir det alldeles uppenbart varför de spelar i Elfsborg respektive Malmö FF. Ett annat problem var att Kim Källström som vanligt bidrog med energi men inte särskilt mycket mer (bortsett från en snygg yttersida till radarpartnern Elmander).

En laguppställning med Man Citys B-lag- Rosenborg – Aston Villa – Rennes – Panathinaikos – Elfsborg – MFF – Tolouse - West Ham – Helsingborg – Inter är inte särskilt respektingivande och en förklaring till varför jag inte var särskilt förhoppningsfull inför detta mästerskap och menade att Lagerbäck skulle utfört en bragd om han tog det laget vidare. Problemet är att det finns spelare med betydligt flashigare klubbadresser som inte platsar. Lyon, Werder Bremen och Ajax för att ta de mest uppenbara exemplen.

Ett problem som måste lösas är att spelarna som presterar bättre än vad de gör i sina klubblag inte heter Kim Källström, Markus Rosenberg och Zlatan Ibrahimovic utan Daniel Andersson och Fredrik Stoor. Detta är upp till en förbundskapten att få ut varje spelares fulla potential. Lars Lagerbäck har inte gjort det. Det är ett svaghetstecken som är lätt att förlåta när han ändå lyckas skapa ett lag som vinner. När allt kommer omkring är inte en förbundskaptens främsta uppgift att få varje spelare att nå sin fulla potential, det är att få laget att nå sin fulla potential. Detta har Lars Lagerbäck varit en mästare på, vilket är ett av skälen till att jag inte anser att Lars Lagerbäck ska avgå. Ett annat är att en ny förbundskapten förmodligen skulle heta Jörgen Lennartsson och vara ytterligare en av fotbollsförbundets centralbyråkrater, som inte på några väsentliga punkter särskiljer sig från Lars Lagerbäck på annat sätt än att han är oprövad.

Idag visade det sig att de spelare Lars Lagebäck valt ut inte var tillräckligt bra för att vinna mot Ryssland. Antingen lyckades Lars Lagerbäck inte att få ut den fulla potentialen av dess spelare, eller så tog han ut fel spelare. I vilket fall bör Lagerbäck fundera över med vilka spelare han kan få ut lagets fulla potential, idag och i framtiden.

Varje nytt kval är en ny chans att göra en nystart. Inför kvalet som startar i höst vill jag se några saker som på intet sätt går emot Lagerbäck syn på kontinuitet som kärnan i all framgångsrik verksamhet:

- Ett försök att spela in en mittback (kanske Andreas Granqvist) som kan spela fotboll. Kontinuitet är viktigt och jag tror att en sådan spelare till slut kan bli en minst lika bra landslagsmittback som Petter Hansson, fast med bollsinne.
- En vänsterfotad vänsterback.
- En lösning på vem som ska spela ihop med Zlatan Ibrahimovic. Elmander borde kunna funka men gör det inte, Henrik Larsson har helt enkelt inte varit tillräckligt bra i EM och är ingen långsiktig lösning. Markus Rosenberg var enormt dålig mot Spanien (som i en majoritet av sina landskamper). Kanske kan Markus Berg vara lösningen? Han bör alla fall få chansen.
- Att Daniel Andersson har gjort sin sista landskamp. Han gjorde ett bra EM, men med en frisk Tobias Linderoth har Daniel spelat ut sin roll och en spelare som Rasmus Lindgren (som sägs vara bra) kan lika gärna vara med och sitta på bänken och konkurrera med Kim Källström om att vara förste inhoppare.
- Att Sebastian Larsson och Chippen konkurrerar om platsen till höger på mittfältet. Alexandersson bör inte längre vara en kandidat. Väljer Ljungberg att sluta i landslaget bör dessa två ta varsin kant. Sebastian är en spelare som om han får spela in sig kan bli en typisk spelare som allmänheten om tre år tycker är tråkig och vill ha bort till förmån för någon yngre de knappt sett spela. En perfekt svensk landslagsspelare alltså.

***************************************************************************************

Markus Allbäck har aldrig gjort mål i ett mästerskap, då har han ändå deltagit i fem stycken. Det är skillnad på kval och mästerskap.

**************************************************************************************

EM är en fotbollsturnering och en folkfest, trots att det är två helt skilda saker. Jag föredrar det förra men kan tycka det är roligt att det också är det senare.

**************************************************************************************

Kroatien kan mycket väl vinna EM.

*************************************************************************************

Det här Skopje-Danne, för Sportbladet, framför TV:n